måndag 8 april 2019

Toleransprojektet Torslanda Dag 7 2019


Tjenare!

Idag är det Filip, Alfred och Viktor som skriver. Vi gick upp vid halv åtta men åt frukost först vid åtta. Efter frukosten gick vi till ett av hotellets konferensrum och gjorde en övning där alla hade ett var sitt papper där det stod ens namn. På varje papper fick man skriva ett ord som man beskrev personen med. Denna övningen väckte tankar om att man inte kan beskriva en person med ett ord utan att personer har mer egenskaper som kräver en längre beskrivningen. Vi pratade om att man ska hitta och vara den bästa versionen av sig själv.

Efter övningen gick vi en kilometer till bussen eftersom det var maraton utanför vårat hotell. När vi kom fram till bussen åkte vi cirka två timmar buss till Warszawa. På bussen passade några på att bli sminkade.



Därefter gick vi till en restaurangen i Gamla Stan där vi åt lunch och det var väldigt gott. Mätta och belåtna så gick vi ut till torget och läste texter, det framstod som om de var skrivna runt 30 – 40 – talet. Men texterna/artiklarna var egentligen skrivna i nutid men vi fick inte reda på att de var skrivna i nutid innan vi läste dem. Detta väckte mycket olika känslor där bland ilska, förvåning, rädsla och sorgsenhet eftersom att man inte tror att sådant händer idag. Vissa tyckte att det genast blev mycket läskigare när man hörde att dessa artiklar var skrivna i nutidens Sverige om händelser och högt uppsatta politiker i Europa och på andra platser i världen. Vi fick även höra en elevtext om ondska och vi pratade även om godhet och Irena Sendler.






Därefter gick vi vidare till torget i gamla stan, väl där gick vi till Sigismunds statyn på torget. Vi skrev om vad vi var tacksamma för och även hur vi ska sprida vidare den kunskapen vi har fått utav denna resa. Man fick mycket bra tips och idéer från allihopa om hur man kunde gå till väga.



När vi var klara fick vi i våra basgrupper gå runt i närheten av torget och handla souvenirer osv. Det var ett bra avslut för resan som har varit mycket känslofull men även rolig och vi har kommit nära varandra och blivit riktigt bra vänner.



Under resans gång har vi även träffat ett flertal israeliska grupper men även brittiska, holländska, norska osv. De upplevelser vi kommer komma ihåg mest är ingången till Birkenau och det stora monumentet med aska i Majdanek. Vi tyckte att ingången till Birkenau var väldigt minnesvärd och satte igång flest tankar och känslor eftersom den är väldigt ikonisk för förintelsen. Majdanek var även minnesvärd då man fick se all aska från de offer som har dött på lägret. Detta eftersom att man kunde få uppvisat och tydliggjort hur många det faktiskt var som dog och att det var ett bra sätt att minnas och sörja.

Om man kollar på dagens samhälle kan man se tydliga likheter mellan då och nu på så sätt att man ser vilka typer av politiska åsikter som växer. Det kan till exempel vara att man ser att intoleransen växer i samhället. Man ser också att högernationalistiska rörelser eller grupper växer och blir starkare. Extremism överlag växer idag på båda sidor av den politiska skalan.

På bussen från Landvetter hem mot Torslanda fick vi skriva ner tre ord som beskriver det vi varit med om.



Tack för ni läste vårat blogginlägg, Med vänlig hälsning Alfred, Filip K och Viktor.



Givetvis var veckans flitigaste joggare ute på en runda även sista dagen på resan... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.