fredag 5 april 2019

Toleransprojektet Torslanda Dag 5 2019


Tjatja bloggen!

Receptionen väckte oss klockan 06.30 men några av oss vaknade tidigare för att antingen gymma eller springa. Efter det gick vi ner till frukosten där det äntligen fanns nutella och pannkakor. Direkt efter frukosten, checkade vi ut ur hotellet och hoppade på bussen. Efter vi hade åkt ca 5 min så var vi framme vid Birkenau. Vi gick ut från bussen och gick upp i ett torn där man såg hela lägret. Det var en väldigt sjuk känsla, det var så extremt många baracker, vi fick alla en lite illamående känsla när vi var där. 



Därefter gick vi ner till fångarnas toaletter och tvättningsrum, det var väldigt många hål på tre betongblock och de hade tydligen bara 3 sekunder på sig att göra sina ”business” samt att man bara fick gå två gånger per dag, vilket är extremt kort tid när man väl tänker efter och faktumet att många av de var magsjuka, gör allt värre. Vi vandrade vidare till bostadsbarackerna, som liknade Majdaneks bostadsbarack väldigt mycket, skillnaden var att människorna på Birkenau, fick sova 8 eller mer personer i en säng som var 120 centimeter bred. 8 av oss fick ställa oss vid sängarna för att vi skulle förstå hur trångt det var. 



Vi gick sedan till de förstörda krematorierna och registreringsområdet för att lyssna på Edyta. Efter det gick vi vidare till där de gasade kläder. Senare gick vi till det gamla gaskamrarna men det var förstörda. Efter det gick vi vidare till barnens sovsalar. 



Sen var det dags för lunch, vi åt en äcklig (god enligt vissa) ärtsoppa, kyckling och potatis och alla fick chokladtårta till efterrätt förutom Isa som fick ett äpple.

Efter det åkte vi till Auschwitz. Vi fick gå igenom en säkerhetskontroll innan vi fick hörlurar och walkie-talkies utan mikrofon, och vi gick igenom hela lägret tillsammans med Edyta som var vår guide. Det värsta måste ha varit att gå in i gaskammaren, man kunde tro att det var klös märken man såg på väggarna, det var liksom avriven färg på väggarna, men när vi frågade Edyta så fick vi veta att det egentligen var märken från när de städade. Det var en väldigt lättande sak att få veta, man ryste nästan till när man tänkte på det. Vi hoppade efter en lång tur genom lägret på bussen.



Efter den roliga turen i bussen fick vi gå runt i Krakow själva i våra basgrupper tillsammans med de vuxna såklart. Vi fick handla souvenirer och köpa lite smått exempelvis glass. Efter souvenir inköpen gick vi och åt. Vi fick blomkålssoppa till förrätt till varmrätt fick vi lax och till efterrätt fick vi glass. Lite senare på kvällen gick vi till hotellet. Det känns bra att vi fick möjlighet till en roligare upplevelse denna kvällen, om vi hade lagt på ännu en hårdare upplevelse så skulle många ha blivit väldigt känslosamma.





/Leia, Leya, Oskar & Benjamin K



Dagens joggare och gymmare :-)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.