torsdag 4 april 2019

Toleransprojektet Torslanda Dag 4 2019


Idag vaknade vi en kvart tidigare än alla andra dagar för att vi skulle åka buss i 2 timmar till Zamosc. Vi åt vanlig hotellfrukost och gick sedan upp och packade för bussresan. Idag skulle vi även ha med oss våran sten som vi skulle lägga på barngravarna. Efter 2 timmar kom vi fram i Zamosc och vi gick till ett torg där det var hus som byggdes på medeltiden. I Zamosc var ca 43% av befolkningen innan kriget judar. Under kriget tömde nazisterna inte bara staden på judar utan hela befolkningen för att få staden för sig själva.



Vi fick lära oss om rasbiologin som fanns under kriget och hur man mätte huvud och andra kroppsdelar för att se vem som var t.ex. mest intelligent. De mätte även hur lång tumme man hade, hade man en längre tumme var man smartare. Vi testade detta och ställde upp oss på en rad med den med längst tumme först och kortast tumme sist.



Eftersom husen var så fina och färgglada fick vi en bilduppgift, vi skulle rita av valfritt hus och gissa vem som bott där innan nazisterna kom till staden. Efter detta åt vi lunch och förvånande nog fick vi inte kyckling.





Efter lunchen gick vi till bussen, eftersom resan till Zbylitowska Gora tog 4 timmar började vi resan med att se klart på filmen ”Schindler’s list”.

När vi kom fram till Zbylitowska Gora tittade vi på massgravarna där ca 750 - 800 barn dödats. Det fanns även fler gravar där resten av människorna som dödats låg. Vi lyssnade även på en berättelse om ett barn som var en av de få som överlevde utrensningen av alla judar. Vi la våra stenar som vi tagit hemifrån och tände ljus vid barngraven, vi hade även en tyst minut för att hedra dem som dött.



Senare samlades vi på en trappa vid ett stort monument bredvid gravarna och Karin berättade att vi skulle få ett brev från antingen båda våra föräldrar eller en. Vi fick breven och vi hade ingen aning om vad som stod i dem. Vi satte oss ensamma på olika platser och läste våra brev. Det var en känslosam stund och breven från föräldrarna berörde många. Det är en fin stund som vi alla kommer att minas. Breven betyder extremt mycket för oss alla och alla tänkte nog på hur mycket sin eller sina föräldrar betyder för dom.



Sedan åt vi middag och efter det åkte bussen hem mot hotellet, på vägen hem hade vi en musikquiz.

/ Tora, Mira & RebeckaG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.