tisdag 17 april 2018

Toleransprojektet Torslanda dag 1


Blogg dag 1 – Warszawa 17/4  -18

Idag har vi gjort många intressanta saker, även fast vi landade i Warszawa halv elva i morse.
Efter att vi landat på flygplatsen och bussen kört oss till Gamla stan pratade vi om Eugenia Göndör och hennes historia. Hon var åtta år när nazisterna stormade Polen. Hennes familj flyttades in i ett getto. För att de skulle klara sig bröt Eugenias mamma en av kosher reglerna och gav hennes två barn fläskfett. Eugenias far dog tyvärr i gettot men resten av familjen klarade sig genom att tillslut fly ut från gettot med falska identitetspapper. Efter kriget återförenades Eugenia och hennes syster med deras mamma i Sverige där hon fortfarande bor kvar.

Vi har också bland annat hunnit besöka Janusz Korczaks minnesmonument vid kulturpalatset där vi skrev dagbok och lärde oss mer om hans historia och om vad han har gjort. Vi har ”besökt” utsidan av Polens enda koscherbutik och Warszawas synagoga. Vid synagogan lärde vi oss mer om judiska traditioner, då fick vi även skriva om våra egna familjetraditioner. Vi fick också se resterna av gettomuren och skriva en uppgift om vad instängdhet egentligen är.
Både lunchen och middagen var rejäla måltider med stora portioner och goda efterrätter. Något vi absolut uppskattade!

Det som vi diskuterade lite om i blogg-gruppen var att det är så svårt att föreställa sig hur hemskt judarna verkligen hade det. Det är ju lätt att säga: ”Ja det var så hemskt att judarna blev behandlade så illa, det är fruktansvärt”, men man kan ändå inte föreställa sig hur det egentligen var, för vi har aldrig varit med om det, så hur skulle man kunna förstå?

Och slutligen, här är några ord som vi tycker beskriver dagen väl: Intensiv, spännande, lite jobbigt/obehagligt, sorgligt, känslig, rörande, lång, rolig J


Av: Agnes, Jonna och Antonia


Gamla stan


Kosherbutiken


Lektion vid synagogan 


Skrivuppgift


Hela gruppen vid Korczak monumentet



Övning vid gettomuren


Skiss av Korczak monumentet av Emanuel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.