tisdag 16 april 2024

Toleransprojektet Torslanda - Dag 1

Dagen började på ICA maxis parkering klockan 5 på morgonen. Näst på tur var avfärd mot Landvetter där flyget gick mot Warszawa 07:50. När vi landat i Warszawa blev vi introducerad till busschauffören Peter och hans buss tog oss till Kulturpalatset i centrala Warszawa. Där såg vi den ståtliga byggnaden kulturpalatset och vi såg även minnesplatsen för Janus Korczak. Där lästes också två av våra texter upp inför alla i gruppen och vi tog en bild tillsammans. 



Därefter gick vi mot en kosherbutik, vi fick veta att det var den enda i Polen vilket var svårt att tro. Runt hörnet fanns också en synagoga som väldigt få besökte enligt Mikael. Vi fick skriva om våra traditioner vilket förmodligen har en koppling till att många av de judiska traditionerna i Polen nu inte längre utövas. 


För att fylla på med energi blev vi bjudna på en pannbiff med potatismos, den var lite si så där enligt många men den gick ner. Efter lunch gick vi till en minnesplats av en bro som delade upp dom två olika gettorna i delar. Där finns två pelare på vardera sida av bilvägen där bron stod. I marken var det markerat var gettomuren gått. Vi tittade i kikare som visade bilder på hur det hade varit. Därefter så gick vi till en annan byggnad där vi fick se en bild på en pojke som låg på marken. Han var mager och var död, ett skal av en människa. Det kändes ont i hjärtat att tänka på hur många som dog där. Vi vet inte denna pojkes historia eller hur han kunde hamna där för att dö, men det kändes ändå fruktansvärt. Där skev vi om hur det känns att skiljas åt, eftersom pojken skiljdes åt från sin familj.





Efter det gick vi till en minnesplats för den gammla gettomuren. Där fanns en del av muren kvar och det fanns stenar, ljus och mycket mer för att hedra judarna som var instängda där under andra värdskirget. Vi fick höra en historia om en tjej som hete Dorka. Hon smugglade in mat genom hål i muren till sin familj. Efter historian skrev vi hur det är att vara instängd. När man tittade på muren var den hög och man kände sig instängd som ett djur. Vi avslutade med att köpa godis och gav oss till hotellet. 




När vi hade gått en bit hade vi kommit fram till hotellet Campanile. Det första vi gjorde när vi kom in var att ta det lite lugnt i lobbyn och så fick vi även reda på vilka vi skulle dela våra rum med. Sen gick alla till sina rum och packa upp och fixa oss. För efter en stund så skulle vi dra till en restaurang som hette Gaga och där blev det lite strul med maten men det fixa sig till slut. Eftersom de gjorde ett litet misstag så gav dem oss en extrem mängd mat. Sen efter alla var mätta och belåtna drog vi oss tillbaka till hotellet och avslutade dagen.

/Tindra, Carl, Naima, Simon och Lucas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.