lördag 20 april 2024

Toleransprojektet Torslanda 2024 Dag 4

Dagen började med frukost på hotellet, därefter satte vi oss på bussen till Zamosc, under bussturen var det musik, vi i gruppen sjöng och hade det roligt. 

Vi samlades först på torget där Mikael berättade om staden och att det var tänkt att bli den perfekta staden. Nazisterna tyckte också att det var en perfekt stad och ville kallas den Himmlerstadt. Vi rörde oss mot en liten staty och jämförde våra tummar och pratade om att de med längre tumme hade mer intelligens, men såklart stämmer inte en sådan grej.





Vi gick till en synagoga (som nu hade blivit ett museum) där vi fick en historia berättad för oss om en familj som blev bortförda av nazisterna. Det var en tragisk berättelse som fick en att fundera lite. Efter så fick vi skriva en uppgift om vad vi skulle ta med ifall vi skulle bli tvungna att lämna våra hem. Många sa att de skulle ta med familj, mat eller kläder. Vi fick också en uppgift som vi skulle göra senare. Vi fick en bild med en familj på och skulle fundera på vilka de kunde vara, men först var det lunch!



Till lunch blev det en väldigt god pommes, fläsk med en sås. Till efterrätt blev det en härlig äppelpaj med glass. Några fick även en jello som var vidrig då den smakade rena kemikalier, konsistensen var skum då den var hård, mjuk, slajmig och våt. Vi hade en väldigt bra lunch tillsammans tills det var dags att fortsätta med uppgiften. Vi målade ett hus som matchade familjen som vi hade fått. Det var många fina bilder och historier om alla familjer. Man kunde se hur alla la ner tid på sina teckningar. Efter att vi visade våra teckningar till varandra så gick vi vidare till synagogan som var ett museum.






När vi gick in i museet så var det bilder på de familjer som vi hade beskrivit där fick vi även reda på hur dem levde och vart dom levde, samt att vilka som var inuti familjen. Mikael berättade om Tora rullen som består utav dem 5 Moseböckerna. Mikael berättade även för oss att böckerna behövde skrivas perfekt för varje bokstav för annars hade det varit emot guds ord. Sedan hämtade Peter upp oss med bussen.

När vi kom fram till minnes/begravnings platsen berättade Karin en berättelse om två bröder som hade splittrats. En fick en katolsk uppväxt medan en fick en judisk uppväxt. De båda möts senare i livet och får veta att de är bröder. Den ena brodern var begravd på begravningsplatsen. Vi fick två av våra texter upplästa för oss och sedan fick alla lägga sin sten och ett ljus per grupp. Det sista som hände innan vi gick var att alla fick minst ett brev från sina (sin) förälder. Det blev väldigt känslosamt för flera stycken och många tårar föll. Folk som sa att de inte skulle gråta bölade efter sina brev. Sedan var det dags för bussen igen.






Vi åkte tillbaka till hotellet och vi fick lite tid för att göra oss ordning för en underbar kväll i den gamla staden av Lublin. Vi samlades utanför och gav oss iväg. Hela gänget, sjöng, hoppade och hade det väldigt bra. Sedan kom vi till restaurangen ” Mandragora ” som var en judisk restaurang. Vi satte oss och åt en god fisk med rotfrukter och tjockare bulgur.

Vi dansade och sjöng, alla var med och det bildade en god stämning. Sedan var det några som drog igång dansen och hoppade runt, det var en trevlig föreställning.





Sedan gick tillbaka till hotellet för att lägga oss. När vi sedan var på hotellet kom lärare och läste våra dagböcker. Det var en trevlig men känslosam dag med massa fina minnen. 

/Mia, Benjamin, Sebastian, Jennifher och Tim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.