torsdag 18 april 2024

Toleransprojektet Torslanda 2024 Dag 3

Det var väckning vid 07, lite tidigare än dagen innan då vi hade en lång busstur framför oss från det lilla hotellet närmare Treblinka till Lublin där vi skulle spendera dagen. Bussturen var två timmar lång och det var väldigt bra stämning i bussen där vi spelade musik och sjöng allsång från en högtalare en av oss hade med. När vi kom fram till koncentrationslägret Majdanek som ligger mitt i staden Lublin gick vi promenaden upp till det stora askmonumentet som ligget högst upp på en höjd i det före detta lägret. Askmonumentet består av aska från de som dött i lägret.  Den har tagits upp ur jorden från då de spred askan över åkrarna på lägret för att få de att växa bättre. När vi stod högt upp vid askmonumentet kunde man se stora hål och gropar i marken. En av ledarna förklarade för oss att groparna var från en händelse som kallades för skördefesten då SS soldater samlade ihop alla kvarstående judar i staden Lublin och tvingade dem lägga sig i graven och sedan avrättade dem i gravarna. Man tvingade dem lägga sig i lager så de som kom i senare omgångar tvingades att lägga sig på de döda kropparna innan de också blev dödade.




Efter det gick vi in i den gamla krematorier byggnaden och fick se där de kremerade alla de döda kropparna som dog i lägret och vi gick igenom alla rummen och vad de användes till. Det första rummet vad där de gick igenom kropparna för värdesaker som tänder med guld, stenar eller ringar osv. I det andra rummet var de där de förvarade alla kropparna innan de blev kremerade. När man kom in I rummet där de brände kropparna var ugnarna och allting från när de gjorde det var kvar, till och med tyget på bårarna. Stämningen i rummet var väldigt kvav och alla var nere för det kändes så viktigt att vara faktiskt där.  








När vi gick ner till boende barackerna  var stämningen fortfarande låg. Inne i barackerna där de bodde var det som våningssängar med tre sängar staplade på varandra som var ungefär en halvmeter breda. I de halvmeter breda sängarna klämde man in två- tre personer på varje våning av sängarna och det kunde bo upp till 1000 personer i varje barack. Man kunde även se att folk hade ristat in sina namn på sängarna med naglar. Vi fick även höra att på morgonen så blev alla arbetare inräknade och man behövde även bära ut de som dog under natten eftersom om inte räkningen stämde så lämnade vakterna dem att stå i timmar tills de var nöjda oavsett väder eller temperatur.

I en annan barack hade de samlat ihop 460 000 skor från fångar och arbetare. Dessa skor var tänkta att skicka tillbaka till Tyskland eftersom kriget skulle vara självfinansierat. Men de skor som fanns kvar här hade man inte hunnit skicka till Tyskland när röda armen friade koncentrationslägret. När man såg dessa skor fick man en bättre uppfattning om hur faktiskt många personer som hade varit fångna och brutalt mördade där. Den känslan att se dessa skor och tänka på vilka som hade burit dem fick än att nästan må illa.




Vi gick in i duschrummen/saunan där de som var nya till lägret kom in och blev avrakade håret och fick duscha av sig och sedan få kläder av lägret. Efter det kom det värsta rummet. Baracken med gaskammaren i var kvav redan när man kom in och det var en helt annan känsla på rummet. När man först kom in var det bara vanliga duschar som fungerade och där de faktiskt tvättade sig för att få dem att tro att det bara var en vanlig dusch. Efter det rummet gick man in i gaskammaren och känslan där inne var väldigt sorglig och man mådde illa bara av att vara där inne. Det var blåa fläckar på väggarna från gasen man använde och man kunde se klös märken på dörrar och väggar och ett handavtryck var också på väggen. När vi väl kom ut ur kammaren var stämningen fortfarande väldigt låg och alla var väldigt tysta och nedlåtna.

 





Därefter åt vi lunch på en restaurang som låg på vägen till hotellet. Efter maten gick vi till en mataffär som vi skulle fylla på vårt snacks förråd på. Sedan checkade vi in på hotellet och tog det lite lugnt ett tag innan vi skulle gå på stadsvandring.

När vi var på stadsvandringen  fick vi lära oss om den eviga laman. En lampa som alltid lyser som enligt judendomen står för att gud är evig. Efter det så gick vi till den Grodzka porten som delade upp staden mellan var judar fick var och inte fick vara i staden eftersom att de ansågs som sämre än de andra.


Sedan gick vi till ett middagsställe vilket var den bästa middagen hittills. Efter middagen gick vi till en fin och rolig fontän som man kunde springa igenom som även lös i massa olika färger. Då sjöng vi på Hooked on a feeling och det var jättebra stämning i slutet av dagen.




/Harry, Ester, Saga, Oliver och Matilda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.