onsdag 6 september 2023

Toleransprojektet Torslanda Dag 2 2023

Dag 2

Hej mamma!

Morgonen började 8:00 med en väldigt god frukost på hotellet.

Vi började dagens äventyr med att åka till Korczaks barnhem där vi fick lära oss om detta barnhemmet och varför det var så viktigt, hur dom prioriterade barnen. Anna som förklarade och jobbade på barnhemmet berättade om att barn fick styra en slags domstol. Vi fick även en bild på ett barn där vi skulle ge barnet ett namn och historia. Alla barnen och Korczark fördes av SS soldaterna till Treblinka. 



Efter lunchen åkte vi till världens största judiska begravningsplats där 200 000 judar ligger begravna. Det var chockerande hur många gravar det var men många var helt övervuxna och förstörda. Det finns ingen som kan ta hand om gravarna eftersom alla släktingar har blivit mördade av nazisterna. Vi fick även se ett gäng ortodoxa judar.





Efter det åkte vi buss till Brok där vi fick jämföra en katolsk kyrkogård med en judisk begravningsplats. Det var jättestor skillnad för att den katolska kyrkogården var jättepyntad med blommor och lyktor medans den judiska var helt övervuxen och bortglömd eftersom det inte längre fanns några judar kvar att ta hand om den.





Efter middagen åkte vi till dödslägret Treblinka. Luften kändes tung och det var knäpp tyst, väldigt obehagligt. När vi kom dit såg vi fyra israeliska, judiska grupper med ungdomar och äldre. De spelade, sjöng och dansade. Det var ett stort stenmonument och runt om monumentet fanns det en massa stenar, och vissa städer var skrivna på stenarna. De symboliserade hur många städer som nazisterna tagit judar ifrån, och dödat på Treblinka. I slutet samlades alla vid Korczaks minnessten, där vi tände ljus och spelade sorglig musik. Det var då det blev känslosamt för många.





Efter en tyst tillbakagång till bussen åkte vi till hotellet där vi sov, hejdå mamma.

/ Arman, Hedda, Louise och Filippa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.