måndag 15 maj 2017

8G - Prao

Prao - Förskola

Jag praoade på en förskola i Torslanda. Den ligger nedanför Torslandaskolan. Förskolan har 6 stycken avdelningar. 2 för 1-3 åringar och 4 avdelningar för barn från 3-5. De som arbetar där är inspirerade av Reggio Emilias filosofi. Jag har där i två veckor och jag var på två olika avdelningar, Granen och Almen.

Jag fick hjälpa till med att plocka fram maten till barnen och lägga upp på deras tallrikar. Jag fick även hjälpa till att klä av och på barnens ytterkläder och även byta byxor på någon som råkat spilla. Första veckan var jag hos de små barnen och då hjälpte jag även till att klä på barnen deras sovkläder. Jag satt även och lekte med dem. Veckan efter var jag på en av de större avdelningarna, där jag blev dragen av min lillasyster hela tiden.

De flesta på på förskolan har gått samhällsprogrammet på gymnasiet.

Majoriteten av alla som jobbade på förskolan var kvinnor. Det fanns en del manliga pedagoger med de flesta männen jobbade antingen inom städning eller i köket.

Nej detta är inte ett företag som jag skulle vilja jobba på i framtiden. Jag är inte så förtjust i att jobba på en förskola. Det var ganska jobbigt efter ett tag. Förskolan iförsig har varit väldigt bra. Den var fräsch och personalen var snälla. Lokalerna var väldigt bra och det var bra anpassat för barnen.

Jag tyckte att det var väldigt kul att få testa på att praoa på en förskola. Barnen var väldigt snälla och sprang hela tiden efter mig. Jag fick hjälpa till med det mesta. Jag tyckte om att vara på förskolan men jag hade aldrig klarat en längre period. Så länge som jag var där tyckte jag att det var mysigt att vara med barnen. Min lillasyster var som klistrad på mig den andra veckan.

Det har varit ganska normalt på förskolan men en dag när jag och 8 andra barn skulle gunga på en kompisgunga. Då hände det en ganska otrevlig sak. Jag stod där och puttade på medan barnen satt o tjoade. Helt plötsligt så blev ett av barnen helt vit i ansiktet och började sedan att kräkas på alla som satt i gungan. Det första jag tänkte på var att lyfta ut min syster. Sedan tog det en stunt innan jag han reagera. Det satt fortfarande kvar barn på gungan medan han kräktes och då skrek jag; “hoppa av gungan! Han kräks ju”. Alla andra barnen förutom pojken som kräktes satt kvar på gungan. Jag kallade hit en fröken som fick hjälpa till.

/ Ebba

Prao - Dagis
Jag har jobbat på en förskola som heter Björkdungen. Det ligger mitt i samhället på Bohus björkö. Björkdungen bildades 1990 och är en förskola som drivs av engagerade pedagoger och föräldrar. Det är en trivsam liten förskola med 16-19 barn i åldrarna 1-5. Förskolan erbjuder mycket utevistelse vilket dom även är kända för.

Under mina två veckor på förskolan fick jag göra det mesta. Allt ifrån att leka med barnen till att sätta på dom kläder. De enda sakerna jag inte gjorde var att byta blöjor och laga mat, de slapp jag.

Förskollärare är ju ett sådant typiskt jobb som ses som ett “kvinnojobb” av samhället. Detta märkte jag lite av på denna förskolan då det bara var kvinnor som jobbade. Men jag tror absolut inte detta handlar om någon slags könsdiskriminering utan jag tror mer det är så att det bara är kvinnor som vill ha just detta jobb. Däremot så hade föräldrarna en ganska stor roll i barnets förskolevistelse. Där märkte jag att både mammorna och papporna var lika engagerade i sitt barn. Det var både mammor och pappor som kom och hämtade och lämnade. Ibland stannade föräldern en stund för att se att barnet hade det bra. Vilket det alltid hade pga den snälla personalen och kompisar.  

Detta är absolut ett företag jag kommer komma tillbaka till. Det var bra miljö för både barn och vuxna, snälla kollegor, trevliga barn. Allt var helt perfekt. Det är absolut ett sådant jobb jag drömmer om att jobba på. Både för att jag älskar att vara med barn och för att allt bara stämde. Direkt när jag kom in första dagen kände jag att det var rätt. Jag var jättenervös första dagen och skakade när jag skulle öppna grinden till förskolan. Fast direkt när jag öppnade dörren och alla snälla barn och vuxna stod innanför släppte allt. Dessa två veckor hade jag verkligen jättekul.

En dag på björkdungen såg ungefär ut såhär:
Jag kom vid åttatiden och började leka med barnen som kommit. När klockan var nio brukade vi ibland ha en samling. De större barnen had een och de lite mindre hade en. Efter samlingen gick alla barnen på toa och på dom minsta byttes blöja. Sedan satte alla på sig kläder så gick vi ut och lekte. Vi var ute i ca 1 timme sedan gick vi in och tvätta händerna och åt. Det var alltid riktigt god mat. Den var lagad på plats och var sådan där “vanlig” mat. Inte som skolans mat utan mer som maten hemma. Efter maten brukade jag oftast få en 30 minuters rast. Om jag inte fick det fick jag torka borden och sopa golvet. Medans jag hade rast sov barnen. När jag sedan kom tillbaka från rasten fortsatte leken. Då lekte vi ända tills jag skulle ta bussen hem. Detta schemat funkade helt perfekt för mig och jag hade alltid kul.

Hela min vistelse på björkdungen var trevlig. Klart det blev lite jobbig ibland som tex. när ett barn började gråta utan någon anledning. Då försökte jag alltid trösta så gott det gick. Oftas gick de över snabbt och blev bra direkt igen. Allt blev bättre desto längre jag var där. När de hade gått några dagar kändes de mer som jag kommit in i rutinerna och kände barnen mer. Det underlättar ju om man känner barnen mer för då vet man när man kan säga till och så.

/ Frida

Jensen Bofhus


Företaget
Jensen är en restaurang. Det finns två i Göteborg en i nordstan och en i frölunda torg.  


Mina arbetsuppgifter
Jag praoade som en (runner) vilket innebar att jag gjorde allt förutom att ta beställningar, servera och laga maten. Jag fick ta bort disk från borden, diska, duka borden, vika tvätt, göra drinkar, byta ljus, blåsa ut ljus, skära citroner, hämta is, fylla upp barer med glas, servetter, underlägg, bestick, ljus, socker, kaffepulver, chokladpulver osv. Sen fick jag även tvätta, sopa golv, byta ut skyltar vid fasaden och städa omklädningsrum och personalrum.


Könsfördelningen
Så som jag ser det jobbar alla med allt däremot såg jag aldrig en tjej laga maten i köket, det var bara killar. Det var bara dessa två grejer jag såg som jobb den ena delen jobbade som servitörer och dom andra i köket. Kontoret jobbade alla i då och då. Som servitörer jobbade både tjejer och killar.


Jobba här i framtiden?

Jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba här i framtiden. Det man gjorde var inte särskilt svårt eller avancerat sen så sitter man ju inte bara stilla på en stol varje dag om och om igen, självklart jobbar ju man på kontoret ibland men det var mest dom  som var “ledare”. Stämning på Jensens Bofhus var väldigt trevlig alla var snälla, glada och pratade med varann samtidigt som jobbet blir gjort. Sedan men tanke på att alla arbetsuppgifter var varierande blir jobbet roligare det var allt från att diska till att vika tvätt till att servera mat, då blir jobbet inte detsamma hela tiden vilket jag tycker är bra.

/Elina


Hunddagis


Jag praoade på Gysens hundcenter som ligger på Torslanda torg. Ägarna på hunddagiset är Phia och Angelica, Phia är Angelicas mamma och de startade företaget tillsammans. De har inga anställda och får därför endast ha 20 hundar inne på en gång. Phia och Angelica tjänar ingenting men de går heller inte minus, de kommer förhoppningsvis gå plus om några år. Det är stressigt att driva ett företag men de tycker det är kul så det är värt mödan. Deras arbetstider är ifrån 6.30 till 19.30 på vardagarna och ibland på helgen. Praoelever är på hunddagiset väldigt ofta och de tycker Angelica och Phia om.


Angelica är en av ägarna och hon har tagit många utbildningar och kurser som till exempel natur. För att jobba på hunddagis måste man minst ha hunddagis utbildning, som Phia har. Medans Angelica har den högsta utbildningen i området som är hundinstruktör. Man betalar för kurserna själv och det är väldigt dyrt. Angelica betalade 27 000 för sina hundkurser.


På hunddagiset hade de alla möjliga slags hundar, från chihuahuas till grand danois. Det fanns två hundar som jag verkligen fäste mig vid. Två nakenhundar som hette Kimchi och Agi. Kimchi är hälften nakenhund hälften chihuahua och Agi är hälften nakenhund hälften papillon. Jag tyckte om dom eftersom de var jättemysiga och snälla men även för de var duktiga på agility och gillade att leka.
Vi som praoade hade nästan samma arbetsuppgifter som ägarna. Vi tog hundarna på promenader som var olika långa och med olika rundor varje dag, vi hoppade agility med hundarna, vi gjorde aktivitetstavlor, lekte med hundarna och vi var med hundarna när de hade vila i två timmar.


Även om jag tyckte att det var jätteroligt att praoa på hunddagiset så tror jag inte att det är något jag vill jobba med i framtiden. Jag hade inte velat gå på så många promenader varje dag för det tycker inte jag är kul. Jag hade heller inte velat ha så lite ledigt som de har, de har endast en vecka ledig under sommaren och de jobbar ofta på helgen. De jobbar länge varje dag och de hade jag inte orkat.


Det som jag tyckte var mindre roligt under dagen var promenaderna eftersom jag tycker om att göra något och inte bara gå, dessutom gillade jag inte att gå i regn och snö. Det jag tyckte var roligt under dagarna var agility, leka med hundarna och vilan. Vilan var i två timmar och man fick välja om man ville sitta med hundarna eller i köket. Jag valde att sitta med hundarna. Det var skönt, eftersom allt jag gjorde var att sitta med en filt och klappa hundar samtidigt som jag kollade på netflix.


/Tilde


Mina dagar som praktikant på Jensens bøfhus:


Jensens bøfhus är en dansk restaurangkedja som man kan hitta i bland annat Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Det finns många olika goda maträtter på menyn men de är nog mest kända för sina biffar, men de serverar även annan mat som hamburgare, kött och potatis av olika slag. Kedjan grundades år 1984 i Århus, Danmark och de har många restauranger runt om i Europa, varav 13 i Sverige.


Under tiden jag praoade har jag lärt mig en hel del saker, så jag tänkte berätta lite om mina arbetsuppgifter och vad jag gjorde på restaurangen.
Vår huvuduppgift var att sköta baren, men vad jag tror många inte har tänkt på är att det är mycket som måste göras innan man kan öppna restaurangen. Det var viktigt att förbereda allt innan gästerna kom, allt skulle vara perfekt. Vi fick se till så att det fanns bestick på alla bord och att underläggen låg perfekt, men vi fick även tända alla ljus, både på väggarna och på borden. För att alla de anställda ska kunna ha rena arbetskläder måste även tvätten  skötas, det var också praktikanternas uppgift. Men de uppgifterna var bara förberedelser, det roliga började när gästerna kom och restaurangen öppnade. Då var det vår uppgift att sköta baren, vi serverade alla drycker som gästerna beställde, det kunde bli ganska stressigt eftersom restaurangen var fullproppad vid lunchtid.


De flesta som arbetade på restaurangen hade gått restaurang och livsmedelsprogrammet på gymnasiet och börjat jobba direkt efteråt. Men jag tror inte att man är tvungen att ha den utbildningen för att jobba där, om man är bra på det man gör så spelar det nog ingen roll.


Det var inga större skillnader mellan könen och deras uppgifter på min arbetsplats. Det fanns mest kvinnor på arbetsplatsen men det fanns både manliga och kvinnliga servitriser, chefen var manlig, men jag tror inte att det hade något med kön att göra. Den enda skillnaden var att det inte fanns en enda tjej i köket, jag vet dock inte om det bara är en slump eller om det ens har med kön att göra.


Jag vet inte riktigt om jag skulle kunna tänka mig och jobba på företaget. Bemötandet som personalen hade mot oss praktikanter var inte så bra, det kändes som att de såg oss som små barn och inte som sina vänner. Men det kanske är annorlunda om man är anställd där för att de anställda verkade ha väldigt kul tillsammans. Jag tycker dock att det var kul och träffa mycket olika människor och vara social, så jag tror detta är ett jobb som passar mig väldigt bra, men jag vet dock inte om jag skulle vilja jobba just på detta företaget. Arbetstiderna och arbetsmiljön var annars väldigt bra, stället var jättefint och de verkade ha koll på vad som behöver göras.


Mina praodagar har varit roliga, men framförallt väldigt lärorika. Det enda jag tänker på när jag besöker en restaurang är att jag beställer mat och dricka och servitriserna kommer ut med min beställning. Jag tänker aldrig på hur mycket jobb det faktiskt ligger bakom en framgångsrik restaurang. Det är så mycket som förbereds, så mycket som ligger bakom det hela, allting för att jag som gäst ska bli nöjd. Det känns lite som att jag har blivit mer självständig under mina dagar som praktikant. Jag har lärt mig mycket som jag kan ta nytta av i framtiden, och jag har lärt mig att stå på egna ben. De satte ganska hög press på oss på arbetsplatsen, vilket gjorde att jag utvecklades och att jag alltid gjorde mitt bästa.




/Rebecka


Prao blogginlägg
Jag arbetade på min gamla förskola. En av mina handledare som jobbade på samma avdelning hade jag haft när jag var mindre. De flesta pedagogerna som arbetade  där har jobbat där länge. De har fyra olika avdelningar, två för mindre barn och två för större barn. Jag jobbade med de större barnen.


Mina arbetsuppgifter var att hålla koll på och hjälpa barnen. Jag fick nog inte riktigt samma respekt som de vuxna fick men barnen tyckte om mig i alla fall. Jag fick följa med och hämta mat från köket. Barnen tyckte om när jag läste för dem.


Utbildningarna för att kunna bli förskollärare är barnskötare och förskollärare. En av lärarna som jobbade där hade gått samhäll på gymnasiet. Jag tror inte det spelar så stor roll men man behöver nog en öppen linje som natur eller samhäll istället för en specialinriktad ifall man inte vill läsa till.


Könsfördelningen på företaget är inte varierad alls. Det jobbar bara kvinnor där. När jag var där fanns det en manlig vikarie men han jobbade inte på min avdelning.


Jag skulle kunna tänka mig att jobba på detta företaget när jag blir större eftersom alla kollegor är så snälla mot varann och det är en trevlig miljö. Men det kan såklart bli jobbigt i längden. Jag var slut varje dag när jag kom hem och ljudnivån är inte den lägsta. Jag funderar på att bli lärare men för större barn, ungefär i min ålder (åk 6-9).


Det var kul att leka med barnen och vara tillbaka i en hemmastadd miljö med gamla fröknar. Jag bor dessutom relativt nära så jag slapp gå upp jättetidigt för att hinna med en buss in till stan. När jag praoade för första gången praoade jag en dag hos min mamma med min syster Klara. Min syster Märta praoade hos pappa och det märktes att de hade försökt göra dagen rolig för oss istället för att visa vad en helt vanlig dag hade varit egentligen. Sedan har jag följt med mamma på lov för att verkligen få en upplevelse om hur det är, men då har hon haft det lugnt och vi gick hem efter bara halva dagen, men jag var ändå nöjd för att jag fick en riktig upplevelse och inte något special och tillgjort.


Eftersom barnen gillade mig så var det svårt för mig att gå. Bokstavlig talat. När jag skulle gå den sista dagen satt två tjejer på mina fötter så jag knappt kunde röra mig. De andra dagarna kom de och kramade mig innan. Det var fler barn som kom och kramade mig på en ‘’vanlig’’ dag än på den sista. Det roligaste var nog att träffa alla gamla fröknar igen och att få uppleva alla saker om igen, som att gå till ett uteklassrum i närheten som kallas Gläntan.
       
Barnen letade efter vårtecken          De större barnen jobbade
 och hittade en nyckelpiga.                          med fiskar.

        
De yngre barnen jobbade               Varje dag efter lunch         
         med Hurtigruten.                    fick barnen en frukt.                   







/Maja


Prao - Jack and Jones


Jag gjorde min prao på Jack and Jones. Det är en stor klädkedja som finns i många länder. Har mestadels kläder i bomull och polyester. De satsar på nya modet och design.


Jag fick packa upp de nya leveranserna och steama. Det bäst av allt var att jag fick ta hand om en massa härliga kunder. Hjälpa dem med storlekar och matchande plagg


Utbildningen du behöver för att jobba där är butik,service och försäljning.


Om du vill jobba där spelar det ingen roll om du är kille eller tjej. Men kläderna är “killkläder” men så klart om du är tjej och vill handla där så funkar det lika bra du får lika bra bemötande så jag skulle säga att att det inte är någon könsfördelning alls.


Det är absolut ett företag jag skulle kunna tänka mig att jobba på i framtiden. Eftersom det är kul att jobba med kunder. Och det är fantastisk personal som arbetar dä. Dessutom är verkligen något jag tycker är kul och trivs med.


Prao - Autokompanenter AB


Jag praoade på Autokompanenter AB som ligger vid Surte men ska flyttas till Umeå. Min uppgift var att räkna skims, skruvar, metallrör och hjälpa till och bära ut gamla saker som skulle slängas. Det var 2 killar och en tjej som kom några dagar innan vi slutade.  Det var kl 8.30 till kl 5 på eftermiddagen. Jag kan nog inte tänka mig att jobba där i framtiden för det var inget jag var intresserad av. Det var roligt dock men det blev lite tråkigt vid slutet.


Prao - Dormy


Företaget som jag praoade på heter Dormy. Det är en butikskedja som säljer golfklubbor och golfkläder i Sverige. Första Dormy öppnade 1994 i Örebro. Efter det har Dormy bara expanderat.


Mina arbetsuppgifter på Dormy var väldigt olika och spännande, jag fick göra samma saker som de fast anställda förutom att stå i kassan och ta betalt. Men det var mycket att hänga kläder med David och Madde som var dom som jobbade på lagret. Det var väldigt roligt att jobba på lagret eftersom de hade en stereo som vi satte på musik på hög volym när vi jobbade. Men på torsdagen första veckan började dormys vårrea och då fick jag börja vara med och jobba i butiken. Det var väldigt kul för man fick prata med många människor som berättade historier och saker som jag inte vetat innan. Det som var lite intressant var de man hört från de andras prao platser och de tyckte att könsfördelningen på deras företag var väldigt dåligt. På dormy var könsfördelningen faktiskt bra och män och kvinnor hade väldigt lika arbetsuppgifter. Som exempel efter första veckan åkte Madde som var ansvarig över kläderna till Florida och då var de killarna som tog över hennes uppgifter.
Samtidigt var det mycket flera män än kvinnor på företaget men som sagt de gjorde i princip samma saker.


För att jobba på dormy behöver man ingen särskild utbildning enligt chefen och han sa även att de är nästan likadant i alla butiker. Han sa dock att de är viktigt att om man skall jobba på dormy att man är intresserad av golf och det kan man förstå för man märkte på de anställda att de verkligen brann för sitt jobb och om de då hade kommit någon som inte har koll på golf hade det antagligen varit svårt att jobba i butiken.Jag tror faktiskt att jag själv hade kunnat jobba i butiken för jag tyckte personligen att det verkade väldigt kul och jag kände mig hemma bland alla klubbor, skor och bagar, kanske inte hela livet men när man är ung och börjar få ett behov av pengar så hade butiks yrket varit något för mig. Och jag kände verkligen att de anställda hade samma intressen som jag och det fanns alltid något att snacka om. I med mitt intresse för golf och att lära känna nya människor kändes de som de är en arbetsplats som skulle passa mig väldigt bra.


Om själva praktiken så var det nog något av de roligaste jag har gjort. Det enda var att man fick lite ont i huvudet av arbetstiderna första veckan men man vande sig efter ett par dagar. En annan sak var också maten personligen tyckte jag inte att det var nödvändigt av mamma att packa ner korvstroganoff tre dagar i rad men det är en annan historia. Men det var verkligen något som jag kände att här kan jag ha en framtid. Det hände även en del roliga saker under de veckorna som jag var med. Det första är att jag råkade ha sönder en prismärkare mitt under “arbetarvågen”( som är den tredje vågen mellan 15 och 19 och den heter så för de var då alla som kom från jobbet skulle handla.) Så chefen var inte överlycklig och det märktes att han var väldigt stressad så jag hade väldig ångest dagen efter. De som var lite roligare var hur alla anställda små mobbade varandra och verkligen gjorde gliringar mot varandra för att få varandra smått irriterade. De var även kul när de kom in en person som alla anställda kände till för att ha under 2016 köpt i butiken för över 300 000 och alla visste verkligen namnet på honom. Men det som verkligen var roligast för mig var när jag sålde till en kund för över 15000 och jag fick så mycket beröm och blev så stolt över mig själv. I helhet har min prao varit en stor upplevelse i arbetslivet och om det är så kul att jobba överallt så längtar jag starkt tills jag slipper skolbänken och får komma ut i arbetslivet.

/Rasmus


Praktik


Jag praoade på ISGR i Göteborg vilket står för The International school of the Gothenburg region vilket är en privat skola i centrala Göteborg. Skolan är uppdelade i den nationella delen där det mesta är som en helt vanlig svensk skola med svenska elever fast med vissa ISGR principer. Samt den internationella delen där alla elever är utländska och skolan i helhet skiljer sig väldigt mycket från den svenska skolan. ISGR skolor finns utplacerade över hela världen och ska vara en lätthet för familjer som flyttar runt mycket att hitta en bra och trygg skola. Skolorna ska vara detsamma i alla länder men såklart kan de skilja sig lite från land till land.


Min praktikplats var på den internationella delen, där jag fick hjälpa till som extra lärare. Eleverna jag undervisade var allt från förstaklassare till femteklassare. Dock så börjar ISGR:s elever skolan ett år före de svenska eleverna, alltså är deras femteklassare som våra sjätteklassare i ålder. Ämnet jag fick undervisade i var svenska. Det passade mig perfekt eftersom det verkligen är något jag kan lära dem då alla elever var engelsktalande. Under svenskalektionerna fick jag först och främst hålla en presentation för eleverna på både svenska och engelska där jag berättade om mig själv. Annars var min uppgift under lektionerna att så gott jag kunde hjälpa eleverna samt hålla koll så att alla gjorde vad de skulle, vilket aldrig var något problem. Emellan lektionerna fick jag som uppgift att förbereda undervisningsmaterial och rätta prov och annat.


Alla lärare var engelsktalande och många hade inte bott i Sverige i mer än något år. Utom såklart svensklärarna som var svenska. Eftersom alla var lärare hade alla tagit en lärarexamen då det är lag på att alla lärare ska ha tagit denna examen. Dock så är det svårt att säga mer exakt vad alla har pluggat och ifall det exempelvis har någon ytterligare utbildning, eftersom alla kommer från olika länder med olika ursprung. Enligt mig gjorde allas olikheter arbetet och konversationerna vi hade ännu roligare eftersom alla hade olika syn på saker och ting. Lärarna var både män som kvinnor, kanske att det var någon mer kvinna än man en trots detta var det väldigt jämlikt.


Även om jag tyckte att mina praodagar var otroligt lärorika och underhållande så skulle jag inte kunna tänka mig att jobba på skolan i framtiden. Det har inget med att jag tycker att skolan inte var tillräckligt bra eller något i den stilen. Anledningen är helt enkelt att jag inte är intresserad av läraryrket.


Prao dagarna på ISGR gav mig massor av tankar och funderingar men också förståelse om skolan. För det första så tycker jag att attityden i helhet på skolan var mycket hårdare och strängare. Framförallt attityden från lärarna, exempelvis så var det absolut inte okej att inte göra det man inte skulle under lektionstid. Inte för att det är det i svenska skolan heller men på ISGR gick lärarna verkligen i taket ifall de hände. Eleverna kunde inte direkt fråga lärarna om en bensträckare eller kort paus under lektionstid. Då fick de bara som svar tillbaka att lektionerna är till för att arbeta och att vila får de göra under rasterna. En orsak till detta extremt hårda arbete skulle kunna vara att det kostar pengar, rättare sagt ganska mycket pengar för eleverna att gå på skolan och därför vill lärarna få ut så bra resultat som möjligt. Eftersom det antagligen är just det som föräldrarna förväntar sig. Trots allt detta så tyckte jag att eleverna var väldigt duktiga. Många av eleverna kunde prata tre eller till och med ännu fler språk utantill, samtidigt som de var duktiga på matte och annat. Jag fick även höra att eleverna får göra ett prov med jämna mellanrum tror det var en gång per år. Provet innefattar många olika ämnen och är specialgjort för varje årskurs och skall vara detsamma i alla ISGR skolor i hela världen . Det som fascinerade mig mest var att provresultaten sedan räknas ihop och analyseras. Efter det blir eleverna rankade i ordning beroende på hur mycket poäng det har. Ranking listan innefattar alla elever i samma årskurs runt om i världen. Enligt dem så ska detta system vara bra dels, för att föräldrarna ska kunna se hur pass duktiga deras barn är, men också för att se vilka som är bäst och vilka som inte är lika bra och då behöver extra hjälp.


Sammanfattningsvis så tycker jag att min praktik var väldigt rolig och lärorik om inget annat. Om jag skulle säga vad som var roligast så skulle jag säga helheten, utmaningen att behöva prata engelska hela tiden. Å andra sidan om jag skulle säga vad som var intressantast skulle jag säga att det var att få en inblick i den internationella skolan och deras lilla egna värld, om man nu kan säga så.


Prao - Autokomponenter


Företaget Auto komponenter är ett företag där man säljer saker tex verktyg, spik och annat. Jag tycker att företaget är framgångsrikt men hade inte kunnat jobba där eftersom att det är mycket tunga lyft och då kan man få ont i ryggen om man inte lyfter på rätt sätt. Företaget ligger i Surte men kommer flyttas till Umeå eftersom att det är sålt. När det var lunch bjöd min morfar på lunch. Vi var där i två veckor och varje dag åt vi på restaurang, förutom en dag när jag och Tiim åt pizza bredvid restaurangen.
/William


Göteborgslokaler


Bildresultat för göteborgslokaler göteborgDet företaget som jag jobbade på heter Göteborgslokaler, men Göteborgslokaler har olika förgreningar, och ett av de företagen som är en förgrening heter Framtidens IT. Framtidens IT jobbar för Göteborgslokaler, men dem har också egna klienter som de hjälper med t.ex. databaser, nätverk (finns oftast ute vid fastigheterna). Framtidens IT har många fastighetsbolag som klienter som t.ex. Poseidon och bostadsbolaget. Man kan inte säga att jag praoade på Göteborgslokaler utan jag praoade på Framtidens IT. På min praoplats fanns det nästan ingen arbetsuppgift för mig att göra, men det jag fick göra var att lära mig av de jobben som fanns inom Framtidens IT, som t.ex. servicedesk eller hardware designer. Jag tycker att mina arbetsdagar på Framtidens IT var långtråkiga. Vissa stunder kunde arbetsdagen bli roligare eftersom ibland fick jag en dator som jag skulle koda vissa saker som tex.. Den dagen då jag fick sitta vid servicedesk fick jag inte göra någonting, och detta kan jag förstå eftersom jag kan ju inte ta emot någon som ringde in och behövde hjälp för att jag har ju inte kunskapen till att hjälpa någon som ringer in och behöver hjälp.
Jag frågade några stycken som jobbade där om deras utbildning, och jag fick olika svar, en sa t.ex. att han fick civilingenjör linjen men efter han gick ut gymnasiet så ville han jobba med IT så han pluggade till IT-tekniker. En annan sa att han gick natur. Och en tredje sa att han hade gått bara teknik.


Könsfördelningen enligt mig är väldigt bra eftersom, jag kände inte riktigt av någon skillnad mellan de två könen, och alla behandlar varandra som kollegor. På ett jobb som det här går det nästan inte att förtrycka något av könen, alla har samma fördelar och nackdelar. Man går på teknisk kunskap inte fysisk styrka. På just detta företaget var det fler män än kvinnor men jag tror inte att det berodde på könsdiskriminering.
Min personliga upplevelse från när jag praoade på detta arbetet var att man BARA satt och skrev på datorn, jag trodde innan jag praoade här att man jobbade med att åka ut i fastigheter och tittade samt fixade t.ex. nätverksfel, det är ju klart att man gjorde det om man jobbade på en viss sektion i företaget. Om jag skulle jobba med det här skulle jag nog helst vilja jobba på den sektionen. Men jag märkte också att detta var ett enmansjobb eftersom jag kunde inte ta över någonting, eller hjälpa till för att jag har inte kunskapen av deras system eller utbildningen, så jag förstår att det var lite långtråkigt, men om jag skulle vara utbildad eller ha kunskapen som behövs så tror jag att det skulle vara roligare.
/Ludvig

Mina praktikdagar


För några veckor sedan praoade jag på Jup’s Coffee inne i Göteborg. Det är en café- och restaurangverksamhet men dom levererar också mat till andra företag vid konferenser och liknande. Dom säljer allt från fika och sallad till varm mat och smörgåsar.


På Jup’s jobbade det bara tjejer, en av dom anställda hade gått hotell och turism på gymnasiet.


Mina arbetsuppgifter bestod generellt av att hjälpa till med allt på cafét. På morgonen fick jag göra iordning alla sallader inför lunchen, efter det kunde jag få göra såser, baka, laga mat eller servera kunder. Även fast alla uppgifter inte alltid var superkul så var det i helhet en rolig upplevelse och jag lärde mig att lita på mig själv och mitt egna omdöme.


I framtiden kan jag absolut tänka mig att ha detta som ett extrajobb under en kortare tid för det är ett kul och socialt jobb som man får okej lön för. Däremot vill jag inte arbeta här för resten av mitt liv eftersom mat- och restaurangbranschen inte är något som jag långsiktigt vill arbeta inom. Som ett riktigt heltidsjobb så passar detta helt enkelt inte mig, jag vill hellre arbeta inom något mer varierande och intressant.


Det roligaste med praktiken var att jag fick jobba med människor eftersom det konstant kom in olika personer under dagen. Det var kul att prata med dem och hjälpa till, en av dom roligaste personerna var stamkunden Lennart. Varje morgon åt han frukost på cafét och den bestod alltid av äggmacka och en latte. Han var allmänt härlig och skämtade alltid.


Prao - Högsbo trä


Jag praktiserade på Högsbo trä i Sisjön, det är ett företag som säljer virke, skruvar,fog,verktyg mm. Företaget består av tre affärer med olika namn, fast säljer i princip samma saker. De tre olika affärerna heter Sörreds byggvaruhus, Högsbo trä och Kungälvs trä. Kungälvs trä är störst och den ledande affären.  


På Högsbo trä arbetade jag i butiken där de säljer skruvar fogar och annat småplock som snickare behöver för att utföra sitt arbete. Men även privatpersoner som bygger hemma kan handla där. Under en veckas tid fick jag hjälpa till med att fylla på hyllorna om det såg tomt ut eller redan var tomt. Jag fick lära mig hur det fungerade när man arbetade i butik och det var en specifik sak jag kom ihåg:  Att det är viktig hur det ser ut inne i en butik. För om det ser stökigt ut inne i en butik så är det ingen som vill handla där.


Därför var det viktigt att man gick runt och petade fram produkter så att de syntes. Men jag fick också hjälpa till att ta emot leveranser med produkter som vi köpt in. På måndagen när jag anlände fick jag nämligen hjälpa till med att beställa nya varor som sedan skulle levereras till butiken dagen därpå. Dagen efter levererades varorna vid tio tiden och jag sattes i arbete direkt. Det var två tunga kartonger fulla med skruv, fog, lim, handskar, bits, verktyg , ja allt som det hade varit brist på dagen innan. Jag fick en  lite för stor gul reflex jacka och ett par arbetshandskar. Sedan var det bara att slita på. Med en kniv skar jag upp förpackningen och lastade på tillräckligt med saker så jag skulle kunna få vagnen över tröskel in i butiken. Väl inne i butiken började jag att placera ut produkterna på rätt hylla eller nedanför om det inte fick plats. Det var detta jag gjorde måndag tisdag och torsdag. På onsdagen hade min arbetsgivare frågat om jag ville åka med företagets lastbilschaufför på dagen så jag tackade ja. Vi skulle lämna lite virke på orust till några snickare. Det var intressant att få följa med i lastbilen då den hade en enorm radiostyrd kran som lastade av all virke. Eftersom vi åkte till orust blev det några timmar i bil därefter jag blev otroligt trött.


Det finns som sagt olika arbetsuppgifter på detta företaget tex säljare, butiksbiträde, lastbilschaufför eller truckförare. Fast jag arbetade dock bara i butiken och jag tror inte att man behöver någon direkt utbildning till det. Men det är ju klart att man måste vara duktig på att veta vad alla sorters plankor,lister,skruvar,fogar och dörrar heter samt vad de används till. Denna erfarenheten behöver butiksbiträdena där eftersom det är de som tar hand om vad alla människor har köpt ute på brädgården och måste därmed fråga vad de har köp och sedan förstå söka upp på datorn och ta betalt. I byggbranschen arbetar många från utlandet som inte pratar så bra svenska, därför måste man vara duktig på att kommunicera och förstå andra människor. Eller om man kan prata andra språk är det en stor fördel i detta yrke eftersom du har direktkontakt med kunden.


På högsbo trä arbetar bara män förutom en kvinna och det var hon jag arbetade med. Kvinnan som arbetar där arbetar dock i butiken och detta kan bero på att det är ett rätt krävande arbete för kropp och muskler när man ska bära tunga saker. Det är kanske därför det inte arbetar så många kvinnor där. Jag tyckte att själva stämningen på företaget var skön och snäll det var absolut ingen kränkande känsla mot kvinnor som det kan finnas på vissa företag.


Efter en vecka på Högsbo trä var jag överlycklig att det hade blivit en sådan bra prao vecka och att jag hade trivts så bra som jag gjorde. Arbetskamraterna var trevliga och var lätta att prata med. Detta var en stor del i min trivsel samt att jag fick lite att göra. Jag är en sådan människa som får panik när man inte har något att göra. Därför var det bra att jag sattes i arbete, annars hade jag absolut inte trivts. Att sommarjobba här är någonting jag absolut hade kunnat och någonting jag kommer att göra. Dock är det nog inget jobb där jag hade kunnat arbeta i framtiden eftersom arbetet var väldigt ensidigt.  Jag hade nog inte orkat att arbeta där i hela mitt liv men som sommarjobb eller mellan jobb.


Denna vecka var den bästa skolveckan på hela året enligt mig. Jag fick både skratt och känna på arbetslivet på ett roligt sätt. Nästan alla dagar var toppen förutom i lastbilen men den var helt okej. Men det var en dag som stack ut. På tisdagen när jag fick ta emot min första leverans, det var den mest intensiva dagen och jag älskade det. Jag hade inte en ledig stun förutom rasten, resten var hårt arbete. Min arbetsgivare sa att jag fick ta lite mer rast men jag ville inte det, eftersom jag tyckte det var så roligt så kortade jag av min rast. Detta tyckte min arbetsgivare var grymt och det var nog det som resulterade i ett sommarjobb. På sista dagen när jag hade slutat gick jag till vd:ns kontor för att få en present av honom. I kuvertet låg det två biobiljetter. Det var då jag tog min chans att fråga honom om ett sommarjobb. Jag hade bestämt redan innan att jag skulle fråga om jobb till sommaren. Så jag frågade honom och han svarade ja.


/Hugo



Prao på Bärnarps konditori



För några veckor sedan praoade jag på Bärnarps konditori i Billdal. Bärnarps konditori etablerades på 1950-talet. Konditoriet ägs av Franz Rehm som kommer från söder om München. Franz har ägt konditoriet i 20 år och har gått kockutbildning i Tyskland. Han har haft som mest 16 anställda men idag jobbar han själv. Konditoriet ligger 25 meter från havet och har två terrasser.


Mina arbetsuppgifter var många eftersom att jag hade ansvar att betjäna kunder, diska, stå i kassan trots att man måste vara minst 16 år enligt lagen, laga maten, baka, städa och fylla på varor. Jag bar många tunga varor och flera kilo porslin varje dag vilket gjorde att jag fick väldigt ont i ryggen, nacken och axlarna. Kassan var krånglig och jag fick inte någon hjälp så att jag kunde lära mig den. Jag fick inte äta lunch innan jag var färdig med mina arbetsuppgifter vilket ibland kunde dröja till klockan kvart i tre men oftast runt två tiden. Jag fick ta med mig min egen lunch eftersom att jag inte tålde mackorna som de sålde där men några dagar fick jag sallad men den blev jag inte mätt på och jag fick av salladen som var på gränsen till dålig och grönsakerna skars på samma skärbräda som brödet så jag mådde inte bra efter det eftersom att jag inte tål gluten. Franz tyckte även från början Min egen upplevelse av mina praodagar är att jag utnyttjades för att slippa anställa personal som han behöver betala. Franz berättade att han hade praoelever varje vecka och det har han haft sen han öppnade konditoriet. Jag fick inte äta något och fick inget beröm trots att jag kämpat jättehårt samt att jag fick jobba över varje dag trotts att jag kom tidigt pga att det var den enda bussen som kom fram så att jag kom i tid. Jag ville bli konditor innan jag praoade men eftersom att jag blev utnyttjad så fick jag en dålig bild av företaget. Jag gick inte heller bra ihop med Franz så jag hade inte kunnat tänka mig att jobba på Bärnarps i framtiden men jag vill kanske någon gång i framtiden öppna ett eget glutenfritt bageri. Jag hade även kunnat tänka mig att sommarjobba på ett café men då hade jag fått lön och förhoppningsvis juste arbetsvillkor.


Det roligaste under dagarna var att göra olika sorters kaffe som latte eller cappuccino eftersom att jag själv tycker att jag var duktig på det samt att det blev fint. Jag hade aldrig provat att göra något annat kaffe än vanligt bryggkaffe så det var roligt att lära sig något nytt.


/Frida


Chalmers Studentbostäder


Bildresultat för chalmers Jag praoade på Chalmers Studentbostäder och dom arbetar med att sköta och att ta hand om fastigheterna och lägenheterna där chalmers studenter bor. De personer som jag arbetade med på Chalmers  arbetar som bovärdar. Bovärdarna arbetar med alla olika sorts saker, t.ex att byta lås på dörrar eller besikta olika lägenheter. Men de här sakerna är inte de enda uppgifterna som bovärdarna har hand om utan man gör allt som behöver göras i lägenheterna och fastigheterna t.ex olika sorters reparationer.  


Mina uppgifter under de här två prao veckorna var att bland annat besikta lägenheter och fixa felanmälningar som t.ex gå igenom ventilationssystem och se till att lägenheten har tillräckligt mycket värme. En av arbetsuppgifterna var att jag fick följa med min handledare som visade hur jag skulle göra för att laga och reparera postlådor.


De flesta bovärdar som jobbar på Chalmers Studentbostäder har en fastighetsutbildning som de har gått efter gymnasiet. Och så finns det ju även folk som har hand om företagets ekonomi och de har oftast gått en ekonomisk utbildning innan de började på Chalmers Studentbostäder. Sedan så finns det alla möjliga olika sorters personer med olika utbildningar för att företaget ska kunna drivas.


Könsfördelningen på Chalmers Studentbostäder är jämt fördelad. Så alltså det finns ungefär lika många kvinnor som män som jobbar där. Vilket gör att könsfördelningen är jämt fördelad.


Detta företag skulle jag gärna vilja arbeta på när jag blir äldre för att det finns så mycket att göra och det är nästan aldrig så att man sitter still. Vilket jag tycker är roligt, det är även alltid bra stämning vilket är bra för då blir arbetsuppgifterna även roligare.


Mina praktikdagar var väldigt bra, det fanns nästan alltid olika saker att göra vilket gör jobbet mycket roligare. Det roligaste var att träffa hyresgästerna och se hur dom hade det, det var även roligt när jag fick lära mig hur det är att ha en pool med rening och allting.

Prao


Företaget jag jobbade på var Jensens böfhus och det är en restaurangkedja som ursprungligen kommer ifrån Danmark och det finns två butiker i Göteborg: frölunda torg och Nordstan. På menyn finns lite allt möjligt men man skulle kunna säga att det är en köttrestaurang. På jensens jobbade jag som en “runner”. Som en en runner fick jag göra lite allt möjligt.


En vanlig dag såg ut såhär: Det första man gör när man kommer på morgonen är att göra morgon checklistan där står de samma sak varje dag. Det första man gör på checklistan är att hämta is och skära citronen, sedan fyller man upp vatten i kantiner och lägger i trasor. När det är klart så gör man en toacheck och tänder alla ljus i restaurangen, och sen kommer gästerna kl.11.30. När gästerna har kommit så är de olika uppgifter man gör te.x duka bord, ta undan frå bord och göra drycker. Jag jobbade både lunchpasset och kvällspasset och de olika passen är ganska olika. På kvällspasset gör du i princip samma grejer som du gör under lunchtiden på lunchpasset. Och de är väldigt mycket mer att göra unde kvällspassen och de är också mycket roligare då.


Det finns massor av olika utbildningar på Jensens eftersom det finns olika arbetsområden  man kan jobba på. Utbildningar som finns på företaget är exempel: köksutbildning, servitörsutbildning, köksledare, chefsvärd, kökschef och restaurangchef.


Könsfördelningen på Jensens var bra då det var lika många män som kvinnor som jobbade där. Det var t ex en kvinnlig restaurangchef.
Jag tyckte väldigt mycket om Jensens och skulle gärna vilja jobba där i framtiden alla på företaget (andra veckan) var så himla snälla och roliga.
Jag har inga personliga tankar om företaget mer än att jag tycker de är ett bra och roligt företag. Jag tycker personalen är väldigt schyssta mot varandra och de gänget verkar som ett väldigt härligt gäng, eftersom dem ofta går och bowlar tillsammans och gör andra aktiviteter. Det hände inte någon speciell händelse när jag var där och jobbade mer än att jag råka tappa ett glas i golvet men som tur var  det ingen som hann se och jag fick snabbt samla ihop allt glas och slänga det. Men däremot en tjej som jag jobbade ihop med dem första dagarna (innan jag bytte till kvällstid) krossade nog minst 2 glas per dag.


PRAO
Jag har praoat som restaurangbiträde på restaurangen A Hereford Beefstouw på Linnégatan. A Hereford Beefstouw är en restaurangkedja från Danmark med restauranger i Australien, Kina, Danmark, Sverige och Grönland som specialiserar sig på kött.
Restaurangen har funnits på Linnégatan i 28 år och en stor del av personalen har jobbat där över 10 år och är därför ett väldigt sammansvetsat gäng. På restaurangen jobbar restaurangchefen Claes, huvudkocken Kenneth, köksbiträdet Orlando, servitriserna Anne, Marie-Louise och Maria samt Albin och Nate som också är kockar. Det finns även mer personal men dessa är de jag har fått arbeta tillsammans med.


Under den största tiden som jag spenderade på A Hereford Beefstouw var det framför allt Kenneth som tog hand om mig och gav mig uppgifter i köket. I köket fick jag hjälpa till att förbereda grönsaker, frukt, marinader, samt lite olika såser och dressingar till salladsbuffen som serveras under lunchen. Jag lärde mig flera nya begrepp som t.ex “quartchi” som betyder att man delar något i hälften och sedan hälften igen så att det blir fyra lika stora bitar. Detta är mycket vanligt att göra med champinjoner och sedan marinera dem.
Jag har också fått jobba med kött och hummer. Köttbitar skulle plockas ut från plastförpackningarna som de levererades i och läggas i ett durkslag där de kunde få rinna av sig blodet. Sedan skulle köttet marineras i en förberedd marinad och slutligen läggas i speciella plastpåsar som man stoppar in i en vakuummaskin som suger ut all luft från påsen och förseglar den. Detta gör man för att köttet ska få en längre hållbarhet.


Mina dagar såg ungefär likadana ut under min tid på praon. Jag började klockan nio och fick oftast en uppgift som handlade om att förbereda någon sallad eller dressing till  salladsbuffen. Vid ungefär halv elva serverades frukost med deras hembakade bröd som jag också fick lära mig att baka. Klockan halv tolv öppnade lunchserveringen och då fick jag oftast hjälpa till med att t.ex fritera pommes frites eller göra ordning hamburgarna så att bara köttet kunde läggas på grillen för att sedan skickas ut till gästerna. När lunchen var färdig vid tvåtiden skulle jag plocka in salladsbuffén och köra in den i kylen. Därefter skulle jag köra ut kvällens salladsbuffé. Ibland fick jag ännu en uppgift efter detta som att t.ex tvätta borden efter gästerna innan det var dags för mig att äta lunch. De flesta dagarna var det Kenneth eller Claes som stekte köttet åt mig, men jag fick även testa att steka mitt eget kött vilket var väldig kul tycker jag. Efter lunchen var min arbetsdag slut och jag fick gå hem.


Tyvärr hann jag inte fråga alla anställda om deras utbildningar men jag fick i alla fall tag på Claes och Kenneths. Claes hade efter grundskolan inga tankar om att jobba med mat och gick naturvetenskapslinjen på gymnasiet och fortsatte sedan studera teknisk fysik på högskolan. Men efter två år kände han att det inte var det han ville göra så han bytte linje till kostvetenskap och gick färdig den utbildningen.
Kenneth gick också den naturvetenskapliga linjen i gymnasiet men hade alltid varit väldigt intresserad av mat och kände därför efter gymnasiet att han ville gå en yrkeshögskola för att sedan bli kock.


Man kan se en tydlig könsfördelning på A Hereford Beefstouw eftersom att det bara var kvinnor som arbetade som servitriser och bara män som arbetade i köket med att laga maten samt diska. Jag tror dock inte detta är medvetet eftersom det generellt är mer kvinnor än män som söker jobb och arbetar som servitriser.


Jag tycker att det var en väldigt behaglig arbetsmiljö på A Hereford Beefstouw med mycket trevlig personal, men det är nog ändå inte ett ställe där jag skulle kunna tänka mig arbeta på i framtiden. Först och främst är jag inte särskilt intresserad av att jobba i ett kök utan jag tycker bara att det var en rolig upplevelse och en erfarenhet man kan ta med sig vidare i livet. För det andra så vet jag att det är väldigt omständiga arbetstider inom kockbranschen eftersom man alltid måste följa kunderna. Om kunderna kommer och äter mat sent på kvällen måste man vara där för att laga mat åt dem. Jag tror att detta även kan påverka ens sociala liv då man ägnar den största delen av sina dagar på jobbet och inte hinner att umgås med folk utanför jobbet. Detta hade jag verkligen inte velat eftersom jag tycker det är viktigt att ha vänner och kontakt med folk utanför jobbet/skolan. Man får någon att prata med lite mer personligt eftersom de inte dömer dig för hur du är på jobbet/skolan. Jag märkte också att det kan vara extremt stressigt när det är fullt på restaurangen och alla gäster vill har sina beställningar vilket också leder till att man löper större risk att drabbas för utbrändhet av jobbet.


Själv tycker jag att det var väldigt roligt med de två praoveckorna. Skillnad mot de vanliga veckorna i skolan. Jag tycker det kändes väldigt bra att kunna hjälpa till och underlätta arbetet för de som arbetade där, eftersom jag ibland märkte hur stressigt de hade det. Det kändes också väldigt bra att få komplimanger om att man gjorde arbetet bra och att de till och med frågade efter mitt nummer om jag skulle vilja komma och hjälpa till igen vid något tillfälle. En av det främsta anledningar till att jag sökte till A Hereford Beefstouw var att de var en restaurang som erbjöd lunch för den som praoade där. Med detta säkrade jag att jag skulle få en mycket god lunch varje dag. Jag tycker också väldigt mycket om kött och eftersom de är specialiserade på kött, passade detta mig perfekt.


Jag skrev ju tidigare om min dag på praon och jag måste säga att det jag tyckte var roligast under dagen var när det var dags för lunch och jag fick hjälpa till i ytterköket. Jag fick känna på lite stress men jag tycker faktiskt att det gjorde hela saken lite roligare. Men såklart, jag fick aldrig uppleva en fullbokad restaurang med massor av gäster som skulle få sin mat samtidigt. Det kändes kul när jag hade byggt hamburgarna och gästerna kom och sa att de var jättegoda.


ARKEN ART GARDEN SPA & RESORT


OM ARKEN
För ett par veckor sedan gjorde jag min PRAO på arken hotel & art garden spa. Praon bestod av 10 lärorika dagar där jag fick testa på ett flertal olika arbetsuppgifter. Arken ligger i ett stort industriområde nära både Göteborgs centrum och havet vilket skapar ett speciellt och konstigt första intryck. När man stiger in i den lugna, moderna och trevliga miljön blir man positivt överraskad. Trots placeringen har spahotellet många hotell och spagäster under framförallt helgerna. Industriområdet med ett flertal olika företag bidrar till lunch och konferensgäster vilket gynnar verksamheten. Eftersom att Arken Art Garden Spa och Resort på vardagarna framförallt är en plats för konferens för olika företag i en lugn och trevlig miljö fick jag därför till stor del arbeta med konferensgästerna.


UTBILDNINGAR & KÖNSFÖRDELNING
Under mina två veckor som prao frågade jag flera av de anställda vad de gått för utbildning och fick då som svar att många av dem som arbetade i Arkens restaurangdel, framförallt de som jobbar som servitriser hade utbildat sig på Restaurang och Livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Under gymnasietiden utförde flera av dem sedan sin praktik på Arken vilket bidragit till att de fått jobb där. Bland både servitörer och kockar var det därför vanligt att ha jobbat på Arken i stora delar av sin arbetskarriär. Något som jag nog inte skulle föredra då jag gillar någorlunda variation. Tyvärr upplevde jag att könsfördelningen mellan de olika arbetsuppgifterna var relativt dåliga då det var uppdelat att de manliga kockarna tillagade den varma maten och de kvinnliga kockarna kalla rätter såsom sallader och förrätter. Jag tror och hoppas att detta beror på att det mest sökt män som just kock på Arken och alltså inget dem medvetet eller självvalt gjort.


PERSONLIG UPPFATTNING OM MINA ARBETSUPPGIFTER
Jag tycker att det var en riktigt rolig upplevelse att praoa på Arken. Praon gav mig viktiga arbetserfarenheter och nya upplevelser eftersom jag under min prao på arken art garden spa & resort fick testa flera olika arbetsuppgifter inom restaurangyrket. Klädkoden för respektive serviceyrke på Arken var helsvart. Detta innebar att jag under de flesta dagarna gled runt i en svart skjorta med en guldfärgad praktikantbricka på min vänstra sida. Jag fick testa på att vara servitris och därmed plocka undan tallrikar och bära dem till disken. Som tur var tappade jag  inga tallrikar men under min första dag som servitris tappade jag bordskniven på två utav gästerna. Som tur är blev de inte arga och jag fick senare lära mig av restaurangens chef hur man bör placera besticken vid avdukning. Jag testade också på att vara hovmästare och därmed hälsa gästerna välkomna. Dessutom fick jag tillaga och förbereda några förrätter, sallader samt frukosttillbehör vilket jag tycker var höjdpunkten under min prao. Jag upplevde att det var väldigt kul och extremt lärorikt att få ta del av erfarenheter om hur det går till när flera människor med olika kompetens samspelar och samarbetar väldigt intensivt. Jag fick också ta del av erfarenheter av alla detaljer som måste förberedas innan man kan ha lunch för närmare 400 personer. Det var ett relativt stressigt yrke och jag kämpade hårt för att bli så bra som möjligt på de olika arbetsuppgifterna . Det var extremt kul och lärorikt och skulle definitivt vilja sommarjobba där.


Stort tack till all trevlig personal på Arken som hjälpt samt lärt mig många nya saker.


Prao - Wrapped


Jag har under två veckors tid praktiserat på en burrito bar som heter Wrapped. Wrapped burrito bar är en mexikansk inspirerad snabbmatsrestaurang som framförallt serverar burritos. Företaget har funnits i ca 4 år nu och har fyra restauranger i Göteborg och en stor i Linköping. Dom som äger och startade företaget är två bröder som kommer ifrån Göteborg. Deras ide var att starta en mexikansk restaurang i Göteborg eftersom det inte funnits någon tidigare. Kocken som sköter all mat är även ifrån Mexico.


När jag var där och praktiserade så var mina arbetsuppgifter väldigt varierande. Jag stod inte vid en “station” hela tiden där jag bara har en uppgift att göra utan mina uppgifter varierade väldigt mycket vilket jag tyckte var super roligt. Det var roligt eftersom mina handledare fick mig att känna som om jag jobbade där och när jag väl skulle börja arbeta så ville jag inte känna mig som en praktikant utan som en arbetare eftersom jag vill lära känna den “riktiga” arbets-branschen, det kommer att ge mig en sån stor fördel senare i livet. Så det jag fick göra var för det mesta var att diska, torka bord, fixa att det ser bra ut i restaurangen,  städa t.ex toaletten, hjälpa till med maten och leveransen.
I köket så var mina största uppgifter att diska och hjälpa till med maten. När jag hjälpte till med maten så fick jag hjälpa till med att förbereda maten, göra guacamole, göra pico de galla som är en salsa och hacka, skära och sedan förbereda andra ingredienser. Eftersom restaurangen kan man säga är Subwayakttig som får kunderna själva välja ut hur sina burrito ska vara och då är det bara våran uppgift att fixa köttet och förbereda ingredienserna. Vid serveringslokalen och där kunderna kunde sitta och äta så kunde mina uppgifter vara att tända ljus, torka bord och plocka upp efter kunderna.


På restaurangen så var könsfördelningen majoritet tjejer. Det fanns flera tjejer anställda än killar. Men anställningen var såklart inte efter vad för kön man har, flera tjejer var inte anställda eftersom de var tjejer utan man kollade ju såklart på deras potential inom arbetet. Detta företaget satsade mest och vågade lägga ansvaret på yngre människor vilket jag tyckte var väldigt bra. Man behövde inte heller någon speciell utbildning för att jobba där vilket också leder till att det är mest yngre personer som ansöker för att få jobb. Jag tycker att stället verkar vara perfekt för yngre runt 13-16 år att sommarjobba där och perfekt till de som just har gått ut gymnasiet och vill snabbt och bra tjäna ihop pengar för att sedan flytta hemifrån. Jag och företaget rekommenderar som sagt att arbeta där till yngre men man ska även kunna kommunicera bra, både med kunderna och sina kollegor. Ha mycket energi och bra karisma. Det ska synas att man har kul.  
Jag kan faktiskt tänka mig att kunna sommarjobba där nu eller arbeta där efter gymnasiet. Omgivningen, arbetet och att jobba inom service är verkligen något att gillar. Jag tycker det är roligt att få kunna kommunicera med andra under arbetet och som person är jag är väldig enkel att prata med. Att arbetet är roligt får mig verkligen att vilja prestera det bästa jag kan.
Det roligaste har varit att få se det riktiga arbetslivet, innan hade jag nästan ingen aning om hur allt fungerade.


En dag under min praktik så kom en liten kändis förbi att äta, Lucas Simonsson. Lucas är ett internetfenomen som framförallt håller på med komedi. Han är störst på Facebook där han gör små komiska sketcher. Även andra kändisar har ätit där innan fick jag höra av en av mina handledare och dom är Henry Bowers (artist) och Dani M (artist).


Det har verkligen varit väldigt, väldigt roligt att få jobba där. Att få testa det riktiga arbetslivet, att känna på sig den pressen har varit utmanande, men jag gillar utmaningar. Mina handledare gjorde det bara ännu roligare att jobba där. Dom har verkligen varit så omtänksamma och lärt ut mig på det bästa sättet hur det är att arbeta där och utanför efter deras egna erfarenheter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.