fredag 3 mars 2017

Boktips 8H




Efter Alaska - John Green

Bildresultat för efter alaskaMiles Halter, 17, är trött på sitt trygga och förutsägbara liv, så han bestämmer sig för att gå sina två sista år på Culver Creek Internatskola, samma skola som hans pappa en gång i tiden gick på. Han delar rum med “Översten” och de blir direkt kompisar, under tiden som går träffar han Alaska, som han blir absolut störtkär i, Takumi, den smarta asiaten och Lara, rumänskan som blir hans flickvän för en dag. Tiden på skolan är galen och förtjusande fram tills beskedet om en olycka kommer och inget är detsamma längre.

Miles är en lång och smal kille som under sitt 18:e levnadsår bestämmer sig för att lämna den allt för tråkiga skolan i Florida till den galna Internatskolan Culver Creek. Han har ett ovanligt intresse att komma ihåg kända människors sista ord och har som mål i livet att hitta “Det Stora Kanske” efter den franska författaren François Rabelais sista ord “I go to seek a Great Perhaps”.

För en person som läser en hel del så tyckte jag inte att den var bra. Boken var en ungdomsbok men sen så ingick den i andra genrer som jag inte tycker om.
Jag har även läst en annan bok av John Green, Förr Eller Senare Exploderar Jag, som jag gillade väldigt mycket så även om det är samma författare så kan de vara olika bra.

John Green inspirerades till att skriva böcker efter att ha jobbat på ett barnsjukhus där barnen hade dödliga sjukdomar.
Mer än att ha skrivit New York Times Bestsellers så har han en Videoblogg, VlogBrothers, med hans bror Hank.

/ Amanda




Alex och Corinthia

Alex och Corinthia är en bok av författaren Patrik Bergström som handlar om två ungar, en tjej (Corinthia) och en kille (Alex) som har magiska krafter och går på äventyr för att hitta magiska kraftstenar och finna sina egna inre magiska krafter.
I en del av boken träffar de på stora jättar som gick runt och förstörde hela byar tills Alex och Corinthia kom och hjälpte till med en liten vän.

Alex är en liten pojke på 10 år med havsblåa ögon och kort, brunt hår. Han är modig och väldigt äventyrsfull.

Patrik Bergström började skriva böcker år 2012, när han var ett barn så upptäckte han Sagan Om Ringen, sedan dess har han alltid varit ett fantasy fan. Patrik har alltid haft drömmen om att skriva en roman, men sedan han läste böcker för sin son Felix så har drömmarna förstorats.

Jag tycker att denna boken som Patrik Bergström skrivit är bra och skulle passa de flesta som gillar fantasy. Denna boken passar både barn eller ungdomar och vuxna men mest barn och ungdomar tror jag.
/Emil





Stormvarning - Anthony Horowitz

Boken handlar om en kille som heter Alex rider. Efter sin farbrors oväntade död tar han över sin farbrors yrke. Men det är inte vilket yrke som helst utan han var spion. Han rekryteras av sin farbrors arbetskamrater. Genom de tuffa testen tillsammans med Englands specialstyrka S.A.S utsätts han för bergsklättring och långa vandringar genom djungel och liknande. Sedan kommer det riktiga uppdraget. Han befinner sig oavbrutet i fara, Det ser ut som hans första uppdrag också skall bli hans sista…

28 feb 2017 08:14:00.jpgAlex rider är en välbyggd kille på 14 år. Han bär ofta lortiga kläder. Han pratar med en lite skotsk dialekt, lite som han kommer från förorten, men i verkligheten kommer han från en välbeställd familj från Manchester. För ungefär ett år sedan så gick hans föräldrar bort i en bilolycka. Detta gjorde att Alex liv förändrades helt. Sedan dess har han inte varit lika glad längre eller lika social. Han hade bara sin farbror kvar i släkten. När hans farbror dog av ännu en bilolycka så misstänker man att det ligger hemska motiv bakom detta, kanske var det till och med ett mord.. Vad Alex märker sedan kommer att förändra hans liv ytterligare för evigt. Hans Farbror var en spion och jobbade för MI6. Han slutade skolan och blev rekryterad på samma ställe där hans farbror hade jobbat. Man märkte redan då skillnad på honom, han pratade inte alls mycket efter allt som hade hänt, Alex hade alltid en tom och mörk blick som om han alltid drömde…

Jag är en individ som inte är mycket för att läsa. Det finns säkert en massa andra som skulle gilla denna boken men det var inget för mig. Den var lite spännande men inte tillräckligt spännande för mig.

/Hampus



Historien om Leon



Bildresultat för historien om leonI min bok som heter “Historien om Leon” är det en pojke som heter Leon Leyson som är huvudperson. De beskriver honom inte så noga i boken men det jag vet är att han är tonåring, jude, vit och väldigt tunn på grund av omständigheterna under andra världskriget för judarna. Han bodde i Krakow innan han flyttades till Plaszow. Han är den yngste arbetaren på Schindlers fabriker. Leon är lite av allting. Han är modig, feg, smart, men även lite dumma beslut ibland. Han jobbar på Schindlers fabrik tillsammans med hela hans familj till slut och har blivit psykiskt och fysiskt starkare på grund av Schindlers hjälpsamhet och medkänsla. Eftersom de inte beskriver honom föreställer jag mig Leon som en mörkhårig, lite kortare än vanligt för en tonåring, gröna ögon, mager, slitna och trasiga kläder, ljus röst för sin ålder, smidigt sätt att röra sig på och smalt ansikte. De beskriver hans personligheter ganska bra iallafall. Han har snabbt tänkande, bra på att anpassa sig, hatar nazisterna som vilken annan jude som helst, bra arbetskraft, tänker osmart men det löser sig hela tiden ändå för han har bra timing, rädd om sin familj och sitt eget liv och han är lycklig över att få vara med sin familj. Han har inga framtidsdrömmar, han kan knappt tänka fem minuter framåt för han vet inte vad som kommer hända, allt han vill är att överleva nazisternas järngrepp. Jag tycker att boken var väldigt bra och beskrivande, förutom när det kom till personbeskrivning om hur personerna såg ut. Den var spännande och lite sorglig på vissa sidor.

/Adam



Mitt boktips: Godnatt mister Tom


Boken handlar William Beech, en 9-årig pojke som har evakuerats från London under andra världskriget. Han har vuxit upp i vetskapen om att så fort han gör något fel kommer ett slag träffa hans sköra kropp strax efter. Detta har präglat hela Williams person och han blev blyg och försiktig. Han var också ganska rädd för vuxna. Därför så trivdes han bäst med att folk kallade honom Willie eftersom hans mamma gjorde det. Men när Willie hamnade hos den gamle mannen Tom Oakley i Little Weirwold ändrades allt. Tom är en riktig enstöring och är allmänt otrevlig mot folk i sin omgivning. Han tvivlar på att bära gasmask med sig är en nödvändighet trots alla varningar i varje hörn och ses som ganska bitter. Så när evakueringen från London börjar och barn färdas till byn så sprids rykten. “Ungarna från London sägs vara riktiga bråkstakar!” och “Stackars pojk som hamnade hos mr. Oakley.” är bara exempel på meningarna som byttes mellan byborna.

Trots ryktet som Tom bär är det där Willie förstår livets mening. Han får för första gången möta vänlighet, äta sig mätt, han får nya kläder och skaffar sig nya vänner. Tom och Willie får en nära relation och man får hopp om att livet för Willie ska sluta bra. Willie utvecklas mycket där men när hans mamma plötsligt kommer och hämtar hem honom så avbryts det nya lyckliga livet tvärt. Mr. Tom slutar få livstecken från Willie och han blir riktigt orolig. När dagar och veckor har gått bestämmer sig Tom tillslut för att leta upp Willie.

Boken är trevlig att läsa och intressant. Man engagerar sig i deras liv utan att boken är särskilt spännande. Den ger en avslappning och är inte ansträngande eller energikrävande att läsa utan den är skön och behaglig. Den är dock inte särskilt beskrivande. Den hoppar över många miljöbeskrivningar och vissa delar känns lite hoppiga. Det kan vara skönt att fokusera på handlingen och inte allt det där omkring men det tar också bort en del av upplevelsen. Den påminner mer om en film på det sättet. Att scener bara klipps och plötsligt är man på ett nytt ställe. Men trots detta uppskattade jag läsningen mycket och boken är absolut läsvärd.

Min bok är skriven av skådespelaren och författaren Michelle Magorian som har varit aktuell ända sen 1981 då hon släppte sin debutbok Godnatt mister Tom. Michelle gick en skrivarkurs vid 19 års ålder men intresset för skrivandet fanns säkert innan det.

Astrid Nyström



Fågelryttaren


Jag har läst boken fågelryttaren av Adam Blade som är en Fantasybok. Boken handlar om en ung kille som heter Tanner som har långt hår och är fattig. Tanner blev utvald till ryttare till besten Zepos. Dom tillsammans med en annan ryttare ska hitta en dödsmask före (namn) som är en ond härskare som vill skapa krig i världen. Med masken kan han kontrollera alla bestar. Adam Blade är ett Samlingsnamn det är flera olika författare som skriver böcker under namnet Adam Blade. Jag tyckte boken var väldigt spännande det hände väldigt mycket under en kort tid som gjorde att det hände saker hela tiden.

/Tim




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.